هر کشوری که پیشرفتهترین فناوری هوش مصنوعی را در اختیار داشته باشد میتواند بر دنیا حکومت کند. هوش مصنوعی مهمترین فناوری قرن بیست و یکم به شمار میرود به همین دلیل باید از برنامهها و فعالیتهای سایر کشورها در حوزه هوش مصنوعی آگاه باشیم.
در مقاله پیش رو جایگاه فناوری هوش مصنوعی را در سطح جهانی بررسی میکنیم و به دنبال آن مسائلی همچون مباحثات سیاسی، دادهها، مسائل اقتصادی، کسبوکارهای نوپا، تأمین مالی، تحقیق و پژوهش و زیرساخت را مورد مطالعه و بررسی قرار میدهیم. در این مقاله مروری اجمالی خواهیم داشت بر ابرقدرتهای کنونی این حوزه یعنی چین و ایالات متحده و در آینده در مقالاتی جداگانه جایگاه و موقعیت فنآوری هوش مصنوعی را در این دو کشور توضیح خواهیم داد. سؤالی که در نهات مطرح میشود این است که بشر چگونه با چالشهای جهانی هوش مصنوعی مقابله خواهد کرد.
اولین موج دیجیتالی کردن در حالی بسط و گسترش پیدا کرد که دولتها دخالت و تأثیر چندانی در شکلگیری آن نداشتند. اگرچه طرحهایی در دست اقدام است تا انحصار گوگل شکسته شود ( ایالات متحده و اروپا)، برای مثال کشورهای اروپایی شرکتهای گوگل و فیسبوک را به پرداخت جریمههای نقدی محکوم میکنند، اما سیاستمداران بیش از یک دهه است که از این بازار غافل بودهاند.
برای اولین بار در تاریخ و با در نظر گرفتن اهمیت فنآوری هوش مصنوعی متوجه شدم که دولتهای بسیاری اقدامات، طرحهای ابتکاری و استراتژیهای متعددی در حوزه هوش مصنوعی تدوین کردهاند و این در حالی است که هر کدام از این دولتها اهداف گوناگونی را دنبال میکنند و رویکردهای متفاوتی در این راستا اتخاذ کردهاند.
فناوری هوش مصنوعی مسئلهای است که سیاستمداران و دولتها ناگزیر با آن مواجه هستند و خواهند بود. فناوریهای هوش مصنوعی میتوانند در پیشگیری از تغییرات آبوهوایی و سیاستهای اقتصادی مؤثر واقع شوند. علاوه بر این هوش مصنوعی مدیریت و حاکمیت صنایع داخلی، امنیت و حریم خصوصی شهروندان را تحت تأثیر قرار میدهد.
از این روی ضروری است دولتها استراتژی بلند مدتی برای پایهریزی و توسعه فناوری هوش مصنوعی تدوین کنند. اما تدوین چنین استراتژیای هزینهبر خواهد بود. برای مثال اروپا در تدوین استراتژیهای بلند مدت و استراتژیهای سرمایهگذاری با مشکلاتی مواجه است.
در مقابل کشور چین برنامه مشخصی برای کنترل و نظارت بر فناوری هوش مصنوعی دارد. چین معتقد است فناوری هوش مصنوعی ابزار مهمی برای سیاستهای خارجی قوی، سلطه نظامی، پیشرفت اقتصادی و همچنین کنترل و نظارت بر جمعیت یک کشور است.
ایالات متحده تحقیقات و پژوهشهای بیشماری در حوزه هوش مصنوعی انجام میدهد و از وجود شرکتهای بزرگی همچون گوگل، مایکروسافت، فیسبوک و آمازون بهرهمند است و این در حالی است که هر کدام از این شرکتها در زمینه توسعه فناوری هوش مصنوعی پیشگام هستند.
هرچند دونالد ترامپ تاکنون اقدمات ویژهای در زمینه هوش مصنوعی انجام نداده اما دولت ایالات متحده دههها است که از طریق وزارتخانهها و سرویسهای مخفی خود به تحقیق و پژوهش در زمینه هوش مصنوعی مشغول است و فنآوریهای هوش مصنوعی را در حوزههای گوناگون پیادهسازی و اجرا میکند.
دو کشور کانادا و فلسطین اشغالی از اهمیت یکسانی برخوردار هستند اما نسبت به سایر کشورهایی که بر سر هوش مصنوعی با یکدیگر به رقابت میپردازند، پیشرفتهای کمتری دارند.
فلسطین اشغالی در حوزه فناوری پیشتاز است و تعداد شرکتهای هوش مصنوعی این کشور نسبت به مجموع شرکتهای هوش مصنوعی آلمان و فرانسه بیشتر است ( برای کسب اطلاعات بیشتر به چشمانداز جهانی هوش مصنوعی رجوع کنید). دانشگاههای متعددی در فلسطین اشغالی وجود دارد و علاوه بر این، این کشور به بازارهای سرمایه آسیا و آمریکا دسترسی دارد و با دولت و صنایع نظامی همکاریهای نزدیکی دارد. Intel یکی از شرکتهای این کشور موسوم به Mobileye را به قیمت ۱۵ میلیارد دلار خریداری کرد و این تنها نمونه کوچکی از فضای پویای هوش مصنوعی در فلسطین اشغالی است.
ادامه مطلب در مجله هوش مصنوعی: https://hooshio.com/%d9%81%d9%86%d8%a7%d9%88%d8%b1%db%8c-%d9%87%d9%88%d8%b4-%d9%85%d8%b5%d9%86%d9%88%d8%b9%db%8c-%d9%88-%da%86%d8%a7%d9%84%d8%b4-%d9%87%d8%a7%db%8c-%d8%ac%d9%87%d8%a7%d9%86%db%8c/